الگوهای غذایی گیاه‌پایه، مخصوصاً اگر گیاهان مفیدی مانند میوه‌‌ها، سبزیجات و همچنین خشکبار را شامل شوند، می‌توانند از دیابت نوع ۲ جلوگیری کنند. این موضوع در نتیجه‌ی مطالعه‌ی انجام شده بر روی مطالعات گذشته به‌دست آمده و در مجله‌ی JAMA Internal Medicine چاپ شده است.
«فرانک کیان» از مدرسه‌ی سلامت عمومی هاروارد، می‌گوید: «الگوهای غذایی گیاه‌پایه در سال‌های اخیر بسیار همه‌گیر شده است؛ بنابراین ما فکر کردیم که باید ارتباط آن‌را با خطر دیابت محاسبه کنیم، مخصوصاً اینکه ترکیبات موجود در این رژیم‌های غذایی می‌تواند متغیر باشد.»

کیان و همکارانش یک بازبینی سیستماتیک از مطالعات انجام شده در این زمینه انجام دادند تا به این ترتیب، رابطه‌ی بین این الگوهای غذایی و خطر بروز دیابت نوع ۲ را ارزیابی کنند. آن‌ها توانستند ۹ مطالعه را شناسایی کنند که در مورد این ارتباط چاپ شده‌اند. آنالیز انجام شده توسط این تیم تحقیقاتی شامل داده‌های سلامت مربوط به ۳۰۷،۰۹۹ نفر بوده است که ۲۳،۵۴۴ نفر آن‌ها دچار دیابت نوع ۲ شده‌اند. تیم تحقیقاتی آنالیز خود را بر روی گیاهان مفیدتری مانند میوه‌ها و سبزیجات و همچنین خشکبارها و دانه‌های روغنی انجام دادند، ولی در عین حال غذاهای گیاه‌پایه‌ی کمتر مفید دیگری مانند سیب‌زمینی، آرد سفید و شکر را نیز مد نظر قرار داده‌اند.
آن‌ها دریافتند که افراد پیروی کننده از الگوهای غذایی گیاه‌پایه به نسبت بقیه‌ی افراد تا ۲۳ درصد خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمتری دارند. آن‌ها دریافتند که این ارتباط برای افرادی که غذاهای گیاه‌پایه‌ی مفیدتر را مصرف می‌کنند، قوی‌تر است.

یکی از مکانیسم‌هایی که می‌تواند این ارتباط را توضیح دهد، این است که غذاهای گیاه‌پایه‌ی مفید می‌توانند حساسیت به انسولین را در بدن بهبود بخشند و همچنین می‌تواند باعث بهبود فشار خون شوند، وزن را کاهش دهند و التهابات را آرام کنند که همه‌ی این موارد در کاهش خطر دیابت موثر هستند.
دکتر «کی سان» از مدرسه‌ی سلامت عمومی هاروارد و بیمارستان زنان بیرمنگام، می‌گوید: «به طور کل این داده‌ها بر اهمیت پیروی کردن از رژیم‌های غذایی گیاه‌پایه تاکید می‌کند تا به این ترتیب، سلامت عمومی جامعه حفظ شود. مردم باید میوه‌ها و سبزیجات تازه و همچنین دانه‌های روغنی و خشکبارها را در رژیم غذایی خود بگنجانند.»